Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СФСМВР е в стачна готовост заради готвените промени в закона за ведомството

Снимка: БГНЕС

Синдикалната федерация на служителите в МВР е в стачна готовост заради готвените промени в закона за МВР и начина, по който се извършва административната реформа. 

Не усещаме търсене на допирни точки и сериозни опити за дебат и за сближаване на позициите по промените в Закона за МВР, който е между първо и второ четене в парламента, заяви председателят на управителния съвет на организацията Валентин Попов /на снимката/.

Добромир Добрев от ръководството на синдиката, посочи, че реформата, която се провежда в момента в МВР, няма правна експертиза и анализ и няма да доведе до нужния ефект. Валентин Попов заяви:

Предвижда се от 1 април нататък, всеки новоназначен на административна длъжност, да бъде назначен по Закона за държавния служител. Първо, ние не чухме никакъв анализ, какви ще бъдат резултатите от това нещо в чисто финансово изражение. Как това ще се отрази в перспектива на бюджета на МВР? Как ще се отрази на бюджета на НОИ? Не чухме и един друг анализ -, с какви темпове се очаква да се случи всичко това.

Страхуваме се, че ако проблемите в МВР продължат да се задълбочават, това крие сериозен риск за сигурността на хората, подчерта Валентин Попов. Ако отношението и начинът, по който се работи в момента останат, ще проведем протест, допълни той.

Илия Кузманов се мотивира: Този закон не решава в момента никакъв проблем на МВР от гледна точка подобряване качеството за услугата за вас и подобряването на условията за работа за нас. Защо се бърза, не е ясно. Нашият протест, ако той се състои, ще е нашето ясно отношение към това, което е прието.

От синдикалната федерация на служителите в МВР предупредиха, че след като нещата не се решават в страната, ще ги изнесат на европейско ниво.

Промените в закона за МВР са съгласувани със синдикатите. Това заяви за "Хоризонт" зам.- министърът на вътрешните работи Цвятко Георгиев. Той се ангажира, че ръководството на министерството е отворено за диалог, въпреки че в момента работата по промените в Закона за МВР е в ръцете на депутатите:


Доколкото ми е известно, те са имали вече такива срещи в съответната комисия на НС, където са поставили своите въпроси. От друга страна с всички синдикати, включително и с този, ние сме имали последните три месеца, някъде около 4-5 срещи, на които са дискутирани различни въпроси, така, че конктретното заявление за липса на социален диалог, според мен е доста пресилено.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Цвятко Георгиев: Съкращението на щатни бройки в Пожарната е направено миналата година

МВР не съкращава щатни бройки, каза заместник-министърът на вътрешните работи Цвятко Георгиев в интервю за предаването "Неделя 150". Вчера имаше протест на Синдиката на пожарникарите. Ние проведохме среща с техни представители...

публикувано на 08.02.15 в 13:53