Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отрицателно външнотърговско салдо отчете НСИ

Снимка: БГНЕС

Отрицателно външнотърговско салдо отчете Националният статистически институт. За ноември данните за търговията със страни от Европейския съюз отчита, че вносът у нас е превишил износа към тях с 3,7 млрд. лева.

За страните извън Европейския съюз са готови данните през декември, които отчитат отрицателни стойности за 7,9 млрд. лева.

При търговията със страните от Европейския съюз за периода януари-ноември се отчита увеличение и при износа, и при вноса. Само за ноември обаче се забелязва минус при износа с 0,4 на сто спрямо октомври, докато у нас са внесени повече с 3,5 на сто повече стоки.

Основните ни партньори остават Германия, Италия, Румъния и Гърция. Изнасяли сме повече химически продукти, но в Европа са се използвали по-малко български напитки и цигари.

За страните извън ЕС статистиката отчита, че износът ни е намалял с 6,6 на сто през 2014-а година, като прави впечатление за голямото намаление при обмена с Русия. Вносът от третите за ЕС страни обаче се е увеличил през миналата година с 6,7 на сто.

Основните търговски партньори на България са Турция, Сингапур и Китай.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!