Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работодателските организации заплашиха да напуснат НСТС

| обновено на 10.02.15 в 14:46

Работодателските организации заплашиха да напуснат Националния съвет за тристранно сътрудничество. В обща декларация работодателите заявяват, че съветът не се е събирал на редовните си занимания вече два месеца и половина, а през този период се вземат важни за страната решения като промените в Кодекса за социално осигуряване. Според организациите тристранният съвет се е превърнал в „неработещ, бутафорен и изпразнен от съдържание орган".

Съветът за тристранно сътрудничество не е заседавал от повече от два месеца и половина, като не са обсъждани дори важни теми като прехвърлянето на вноските за втора пенсия, обясни Васил Велев:

Този крещящ пример със законопроект, приет за пет дена, който променя модела на пенсионната система е нещо, което всъщност е недопустимо.

Велев подчерта, че важни законопроекти, които засягат трудово-правните отношения, се внасят от депутати и не минават през разглеждане в Министерски съвет. По този начин се заобикаля Тристранния съвет:

Призоваваме да бъде възстановен тристранният диалог, защото някак си политиците си станаха самодостатъчни в сложната конфигурация управляваща коалиция и подкрепящи партии и диалогът се води между тях, а за тези въпроси императивно европейското законодателство и международното право, че тези въпроси трябва да бъдат съгласувани, трябва да бъдат обсъждани в тристранния формат.

И още един пример, срещу който работодателите категорично възразяват:

Не е обсъждана и минималната работна заплата в Националния съвет за тристранно сътрудничество, което е дефект на самото постановление и всъщност работодателските организации вече взеха решение и ще оспорват във ВАС това постановление.

От началото на януари минималната работна заплата се увеличи с 20 лева до 360 лева. През юли ще има още един скок с нови 20 лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!