Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцарски експерти ще установяват причините за повредата в един от правителствените самолети

| обновено на 12.02.15 в 11:51
Снимка: БГНЕС

Швейцарски експерти се очаква да пристигнат днес у нас, за да установят причините за повредата в един от правителствените самолети, който кацна снощи принудително на летище София, заради неприбран колесник. По време на полета на борда бе и премиерът Бойко Борисов.

Малко над час е кръжал правителственият "Фалкон", след като проблем с прибирането на колесника забави пътуването на премиера Борисов.

След излитане лявата основна стойка не се прибра и в момента просто трябва да редуцираме теглото, за да стане такова за кацане. В момента сме със спуснат колесник и решението ни е да върнем обратно.

Транспортният министър Ивайло Московски:

От тук нататъка самолетът е на стоянка под видеонаблюдение, запечатан, под охраната на НСО. Възможно най-бързо ще пристигне екип от Швейцария, от компанията, която има договор за сервизиране на "Фалкон"-а и съответно ще бъдат изработени експертизи и доклади, за да преценим всъщност, дали проблемът е чисто технически или съществуват и други варианти. До момента не е имало технически доклад, в какъвто и да е период, който да е констатирал каквато и да неизправност на самета. Случва се за първи път - невъзможност на левия колесник да не се прибере.

Московски каза обаче, че изпълнителният директор на авиотряда е подал оставка заради несъгласие с финансирането му:

Неговите аргументи са такива - той твърдеше, че с финансовият бюджет, с който разполага не би могъл да подържа в нормална кондиция авиотряда.

Транспортният министър не обвърза напускането на изпълнителния директор на авиотряда с инцидента, защото тепърва ще бъде правена проверка от фирмата.

В Брюксел, където премиерът пристигна по-късно с резервния правителствен самолет Еърбъс А319, той коментира, че пилотите са били безупречни. Попитан дали допуска саботаж, Борисов уточни, че авариралата машина е поставена под наблюдение и се очакват резултатите от огледа на експертите.

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!