Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските лидери реагират на договореното в Минск със сдържан оптимизъм

Европейските лидери реагират на договореното в Минск със сдържан оптимизъм и умерени очаквания, и предупреждават, че сега въпросът е дали то ще се спазва. Те се събраха в Брюксел за неформален Европейски съвет, чието начало беше отложено в очакване от беларуската столица да пристигнат германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд.

Нито повече, нито по-малко от проблясък надежда. Така определи споразумението един от архитектите му Ангела Меркел като подчерта, че сега думите трябва да бъдат последвани от дела. В сходен тон се изказа при пристигането си тук от Минск и Франсоа Оланд. Според него, това, че има споразумение не е гаранция, че в следващите дни ще има траен успех. Сега, по думите на Оланд, е нужна отговорност от страна на подписалите документа, защото решаващо е какво ще се случи в следващите дни и часове.

Новините от Минск са добре дошли и дават надежди, но надеждите не са достатъчни. Истинският тест е дали ще се спазва договореното прекратяване на огъня, подчерта и председателят на Европейския съвет Доналд Туск като припомни, че вече има едно споразумение, което не е било спазено, затова ЕС трябва да остане бдителен.

Британският премиер Дейвид Камерън отправи поздравления и благодарности към Ангела Меркел и Франсоа Оланд и предупреждение към Владимир Путин, че ако не промени поведението си ще има още санкции.

Според председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер договореното в Минск носи известно облекчение и сега не е моментът за санкции.

Най-скептична за пореден път беше президентът на Литва Далия Грибаускайте, която определи споразумението като слабо и частично, защото предвижда само прекратяване на огъня, но не решава проблема с контрола на границите. И така те остават отворени за приток на оръжия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!