Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономиката в еврозоната е отбелязала ръст от 0,3% от октомври до декември спрямо предното тримесечие

Европейски статистически институт

Икономиката в еврозоната е отбелязала ръст от 0,3 на сто през периода от октомври до декември спрямо предходните три месеца, сочат експресните оценки на Евростат. За целия Европейски съюз растежът е 0,4 на сто. На тримесечна база българската икономика е нарастнала с 0,3 на сто.

По-сериозен растеж на годишна база отбелязват страните извън еврозоната, като най-много се е увеличил брутният вътрешен продукт на Унгария - с 3,4 на сто. За сравнение - българската икономика има ръст от 1,2 на сто, движен основно от вноса и износа. Потреблението у нас е 1,2 на сто, въпреки трайната дефлация. 

Неочаквано добрите резултати на германската икономика, която е нарастнала с 0,7 на сто през последното тримесечие на годината, са основната причина и за растежа на брутния вътрешен продукт на цялата еврозона. Прави впечатление, че има увеличаване на крайното потребление, считано за основен двигател на икономиката.
На фона на опасенията от рецесия, които се появиха в средата на годината, брутният вътрешен продукт на страните от еврозоната към края на 2014 г. е отбелязал ръст от 0,9 на сто. Гръцката икономика е отбелязала ръст от 1,7 на сто на годишна база, което е повече дори и от германската. Там на годишна база растежът е 1,5 на сто.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!