Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция и партньорите й от еврогрупата ще постигнат споразумение в понеделник, прогнозират икономисти

| обновено на 14.02.15 в 12:26


Гърция и партньорите й от еврогрупата ще постигнат споразумение в понеделник, прогнозира пред "Хоризонт" гръцкият икономист Димитри Пападимитриос. Според него, правителството в Атина трябва да увеличи разходите, за да увеличи икономическия растеж:

Ясно е, че има различни мнения за това, как спасителната програма за Гърция е работила през годините. Европейските лидери вярват, че трябва да бъдат твърди в настояването си да се спазва програмата. Опитът обаче показа, че именно тази програма, която беше приложена в Гърция, беше катастрофална.

Има цял списък от мерки, които правителството анонсира. Реално обаче, всичко, което те трябва да направят, е да намалят страданието на хората, което те изпитват вече пета година. Всяка отделна програма, която е включена в правителствения план, е насочена към това да се справи с безработицата, да има икономически растеж, да се преодолее проблемът със заемите или казано по друг начин да се накара икономиката отново да работи, което ще доведе и до създаването на нови работни места. Разбира се, някои от реформите струват пари. Затова трябва да бъде обърнато специално внимание на данъците или по-скоро на по-доброто събиране на данъците от страна на правителството. Както и във вашата страна, така и в Гърция, има сериозен проблем с укриването на данъци и лошата събираемост. Така че приоритет номер едно, както и финансовият министър каза, е да се увеличат постъпленията от данъци като има адекватна политика за по-добра събираемост. Оказа се, че богатите хора не плащат толкова, колкото останалите, а това трябва да се промени. Ако това се случи, може да има достатъчно постъпления, така че да може обслужват и заемите на правителството. Също така трябва да се прояви политическа воля и да се потърси начин да се използват възможностите на плана на Жан-Клод Юнкер, който цели именно стимулиране на икономиката. Трябва да се използват и европейски средства, за да се финансират някои от програмите за развитие, каза още той.

По отношение на гръцките банки, икономистът коментира:Знаете, че основният проблем, който гръцките банки имат, е множеството необслужвани кредити. Това се отнася основно до четири системни банки в Гърция, които обаче са наблюдавани от Европейската централна банка и в крайна сметка са преминали през нейните стрес тестове. Трябва да кажем, че има планове на правителството за преструктурирането им и връщането им отново към "здравословни нива" на необслужваните кредити. Дали има опасност за гръцките банки? Не мисля. Дори и да има проблеми, вече има план за решаването им.


Цялото интервю с гръцкия икономист  чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!