Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът решава за спорния заем от 16 милиарда лева

Снимка: БГНЕС
Народното събрание ще обсъжда решението на Министерството на финансите за нов заем от 16 милиарда лева. Приемането на решението беше съпроводено със скандал в парламентарната Комисия по бюджет и финанси. Финансовото министерство казва, че парите ще бъдат ползвани за плащане на стари задължения и за покриване на държавни дефицити.

Парламентът трябва да ратифицира договора с четири банки, които трябва да помогнат за емитирането на външен дълг за 8 милиарда лева до 2017-а година. Гласуването в бюджетната комисия обаче беше съпроводено със скандал.

Не депутатски гласове, а решение на председателя на комисията Менда Стоянова наклони везните в полза на законопроекта. Тя отмени гласа "против" на депутата от БСП Георги Търновалийски, който, въпреки че отсъстваше, беше заявил отношение.

Това добавя още един повод левицата да критикува предложението, наред с вече заявеното, че този заем е скандален. От БСП организират протест в района на парламента срещу намерението на управляващите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Министърът на финансите ще направи отчет за първите 100 дни от управлението си

Министърът на финансите Владислав Горанов ще отчете първите сто дни от управлението си. Още в началото на мандата на новото правителство трябваше да бъдат осигурени пари за изплащането на гарантираните депозити в Корпоративна търговска банка (КТБ). Това..

публикувано на 18.02.15 в 07:25