Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАП: Трябва да бъдат декларирани и получените през годината заеми над 10 000 лева

Физическите лица трябва да декларират получените заеми в годишната си данъчна декларация, ако през 2014-а са получили заеми за над 10 хиляди лева и към края на декември част от тях не са погасени. За това изискване на Закона напомниха от Националната агенция по приходите. Изискването не задължава гражданите да декларират банковите си кредити.

На обявяване пред Агенцията по приходите подлежат и всички непогасени остатъци по заеми в периода от 2009-а до 2014-а година, ако общият им размер надхвърля 40 хиляди лева. Пред данъчните физическите лица трябва да обявят не само получените заеми, но и предоставените, ако техният размер надхвърля 10 хиляди лева и в края на годината част от тях не са погасени. Декларират се и заемите, предоставени през последните 5 години, ако непогасеният размер е повече от 40 хиляди лева. 

От Агенцията по приходите уточняват, че тази година получените и предоставените парични заеми се декларират в отделно приложение № 11. Годишната данъчна декларация се подава до 30-и април. Формулярът може да бъде изтеглен от интернет сайта на НАП, като плащанията по декларирания данък за довнасяне трябва да се случат в същия срок до края на април.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!