Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банкери настояха за бързо избиране на подуправител на БНБ за банковия надзор

Снимка: Българска народна банка

Възможно най-скоро да бъде избран подуправител на БНБ, който да ръководи банковия надзор. За това са настояли представители на Асоциацията на търговските банки в България пред премиера Бойко Борисов. Банкерите са обърнали внимание на премиера, че предстоящото присъединяване на България към Европейския банков надзор и кризата в Гърция изискват на поста да има титуляр, а не временно изпълняващ длъжността, както е в момента.

Конкретен ангажимент за срок, в който да бъде избран новият подуправител на БНБ с ресор "Банков надзор", не е бил поет от страна на премиера. На срещата не са били обсъждани и конкретни имена за поста, макар и самите банкери да смятат, че не са много специалистите, които имат уменията да ръководят банковия надзор. Официално от пресцентъра на кабинета съобщиха, че е постигнато съгласие, че „е необходимо да се вземе решение“ и че новият подуправител трябва да има "достатъчно авторитет".

Банкерите преди дни алармираха и в писмо до парламента, че не бива да се допуска до есента да няма титуляр, който да ръководи банковия надзор. Тогава изтича мандатът на гуверньора Иван Искров, от който управляващите отдавна снеха доверието си. Въпреки че Искров, който единствен има право да предлага подуправители, посочи кандидатурата на Димитър Костов, от Реформаторския блок отказаха подкрепа. Аргументът е, че Костов е бил финансов министър в кабинета „Виденов“.

Вчера финансовият министър Владислав Горанов заяви, че партия ГЕРБ няма да поеме сама отговорността за подуправителя, тъй като кризата в КТБ, заради която се наложи Цветан Гунев да бъде освободен от поста си, не е по вина на настоящите управляващи.

В момента временно изпълняващ длъжността е Нели Кордовска


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!