Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бранковци се вдигнаха на протест срещу незаконната сеч

Снимка: Йорданка Петрова
В рубриката ни "Добро утро, кмете!" днес говорим за проблем, който е в цялата страна- незаконната сеч у нас, за което алармират безброй организации, експерти и граждани. "Дървената мафия" ощетява държавата и собствениците на гори постоянно, а горските стопанства се оказват безсилни да се справят с проблема. Подобна е ситуацията във видинските общини. Днес говорим за Грамадската община. В село Бранковци са изсечени над 700 кубика дърва, твърдят от местната ловна дружинка. Днес там провеждат протест срещу бракониерите.

"Всичко е изсечено. Ние не можем да кажем кой сече. И нощно време се изкарват с камиони. никой не обръща внимание, никой не проверява... По няколко пъти се връщат нощем в 3 часа през нощта. Работят на крушки, на осветление. Тук на площада е имало по 7-8 ТИР-а", разказаха протестиращи.

Според хората масовата сеч е била в периода от юли до ноември миналата година. 100 души са се подписали под искането да се установи точно колко гора е изсечена и да се спре незаконният добив на дървесина.

"Изсечени са към 1000 плътни кубика дървесина от землището на село Бранковци. Трябваше да се направи проверка на 30 незаконни сечища, а се направи само на две. От тези двете се установи, че са изсечени 100 кубика плътни, това са два ТИР-а и половина", каза организаторът на протеста- общинският съветник Тони Вълков.

Снимка50-тина души протестираха на площада със запалени свещи, в памет на изсечената гора.

"Хората тук се бунтуват, защото на някои от 8 декара гора нищо няма. Цяла нощ вървят тирове. Затова протестираме със запалени свещи, в памет на горите. Гората е живо същество, пази нас, хората, дивеча, пречиства въздуха. Длъжни сме да я почитаме . Затова днес сме тук, на 26-ти февруари ще протестираме във Видин, а после и на жълтите павета
"- допълни Тони Вълков.

До момента няма санкционирани за незаконната сеч.

"Тук имаме незаконна сеч, но нямаме незаконна дървесина, което означава, че цялата тази дървесина е изкарана с превозни билети. Това означава, че е имала законен произход. Лицето, което е издавало тези документи не е служител на горското стопанство. Това частно лице е било достатъчно недобросъвестно да узакони една незаконна дървесина", обясни директорът на Държавно горско стопанство Видин Веселка Борисова.

Горските инспектори са установили, че са изсечени незаконно 260 плътни кубически метра дървесина. Протоколите са изпратени до прокуратурата в град Кула и до Дирекцията по горите в Берковица.

Разговаряхме с общинския кмет Николай Гергов ден преди народното недоволство:

"Проблемът със сечта е перманентен. В Бранковци лятото хванахме едни от малцинството, от Дунавци, бяха отсекли към 10 липи. Благодарение на охранителите, които бяха по програма, те ги бяха засекли и ги изловихме. Иначе, конкретно за днешния протест- сигнализираха местни ловци. Казват, че се закупува някакъв масив, а след това се краде поголовно от другите собственици на гори. Такъв проблем има и в местността "Божурица", където също има набези на "дървената мафия". Има доста изсечена гора, някъде се вижда как светлее хоризонтът. Опитваме се да реагираме при всеки сигнал"
- обясни общинският кмет.

Според кмета на община Грамада Николай Гергов самото законодателство позволява да се случват тези проблеми- защото разрешителните за сеч сe издават от лицензирани лесничеи, а контролът остава на горското стопанство и общините:

"Проблемът е, че като се получи такова разрешение за сеч, влиза определена фирма, тя обаче не ползва самия масив, който й е разрешен, а прави изсичане и навън. Идват и започват да сечат, не уведомяват никой. Единствено нас- общините ни уведомяват за достъп до общинските пътища, за да могат да изкарват гората."

Частните лесничеи и горските не могат да опазят гората от бракониерите, които секат целогодишно. Правомощията на кметските наместници също са ограничени в подобни ситуации.

"Те идват при мен и аз като кметски наместник, административен работник, издавам удостоверения за наследници, отиват в Поземлената комисия, продават си гората, идват- сечат. Един-единствен собственик дойде при мен със специална JPS система и отидохме в местността, където си намери точките на сечището. Това беше единственият, който направи това. Един друг- лесничей, ми донесе осведомителна табела- къде се намира гората, от кога до кога ще е сечището, и аз му подписах разрешителното. Дотолкова са нашите правомощия. Иначе хората ми се обаждат за нередности, и аз съм се обаждал на горския. Но тук няма сезони, сече се през цялата година. От ловната дружинка ми казаха, че е страхотно изсичане, поголовно, няма тънко, няма дебело дърво- всичко"- обясни кметският наместник на Бранковци Денчо Цеков.

Още коментари за незаконната сеч на гората в Бранковци може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47