Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Самоосигуряващите се също могат да подават осигурителни декларации в НАП по електронен път

Осигурителни декларации могат да се подават по електронен път чрез персонален идентификационен код, съобщават от Националната агенция за приходите (НАП). Услугата вече е достъпна и за самоосигуряващите се.

Подаването на декларации по електронен път чрез персонален идентификационен код, а не с електронен подпис, е възможно за първи път от тази година. В средата на януари бе отворена услугата за подаване на данъчни декларации чрез ПИК, като ако декларираме доходите си до края на март по електронен път, можем да се възползваме от 5% отстъпка от данъка за довнасяне. В този случай не бива да имаме стари задължения към хазната. Дължимите суми трябва да са внесени до 30-и април, когато приключва данъчната кампания.

От тази седмица вече самоосигуряващите се могат да подават и осигурителни декларации, като данъчните обещават да се разширяват вида на декларациите, които да се подават чрез персонален код. Към момента са издадени над 200 000 персонални кода. Това е и най-лесният начин да научим в кой пенсионен фонд се правят вноските ни за втора пенсия, както и каква сума е преведена по партидата ни, но без удръжките, правени от Фонда.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!