Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция избегна фалита с удължаване на спасителната програма

Гърция избегна фалита с удължаване на спасителната програма. Правителството внася за гласуване в парламента мерки, които да засилят икономическото развитие и в помощ на социално слабите и безработните. Опозицията дори приветства премиера, че е направил отстъпки, за да постигне компромис с кредиторите.

Гръцкото правителство остана удовлетворено от успешния финал на преговорите с финансовите министри на еврогрупата.

„Споразумението предвижда в следващите четири месеца да изградим нови отношения с кредиторите - Европейския съюз и Международния валутен фонд. През това време ще преговаряме за промяна в кредитния договор, който включва не само мерки, но и програма по икономическото развитие на страната. Целта е Гърция реално да излезе от кризата.” Финансовият министър Янис Варуфакис уточни, че по настояване на Атина има договореност да не се увеличава ДДС в туризма, а също се прекратява  орязването на пенсиите. Необходимият бюджетен излишък се свързва с реалното развитие на гръцката икономика.

Част от предложената програма на гръцкото правителство не беше подкрепена от еврогрупата, но все пак постигнатото споразумение е „малка стъпка в нова посока” заяви Варуфакис.

Опозиционните партии дадоха различно тълкуване на постигнатото споразумение. Консерваторите от „Нова демокрация”, водещата опозиционна партия, признават, че засега Гърция е избегнала риска да излезе от еврозоната, но с цената на нови тежки икономически мерки.

Лявата партия „Реката” приветства премиера, че е избрал „пътя на логиката”. Докато социалистите от Пасок смятат, че страната се връща назад в своето развитие.

Договорените мерки с кредиторите ще се внесат за гласуване в парламента в следващите дни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!