Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът за тристранно сътрудничество да разгледа поемането на нов дълг, настояват от АИКБ

Въпросът с поемането на нов дълг от 8 милиарда евро за три години да бъде разгледан в Съвета за тристранно сътрудничество, настояват от Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/.

Според работодателите, дълговата политика пряко засяга приходите и разходите на хазната, както и състоянието на фискалния резерв, които са елементи от бюджетната политика. Тя от своя страна е предмет на разглеждане от социалните партньори. От асоциацията на индустриалния капитал подчертават, че са неизяснени редица въпроси около договора за посредничество с четирите банки, както и за сроковете за поемане на новия дълг през годините и цената му.

Работодателите настояват още тристранният съвет да разгледа и пенсионната реформа, като да се запази задължителното внасяне на пари за втора пенсия в частните пенсионни фондове. Те обаче подкрепят стъпката за увеличаване на възрастта и стажа за пенсиониране, предложени от социалното министерство.

Също така от асоциацията настояват да се преразгледат проектите, с които страната ни ще кандидатства пред Брюксел за финансиране по т.нар. план „Юнкер”.

За първи път тази година тристранният съвет ще заседава в понеделник.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!