Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мисията на МВФ пристига в началото на март

Редовната пролетна мисия на Международния валутен фонд ще дойде в България в началото на март. Експертите, ръководени от Мишел Шанън, ще бъдат у нас в седмицата, след като се очаква да бъде взето окончателното решение дали да бъде ратифициран договорът с четирите банки посредници за поемането на нов дълг от 8 млрд. евро за три години. Това е първата мисия на Фонда след кризата с Корпоративна търговска банка и изплащането на гарантираните депозити от банката. 

Последния път, когато мисията на Международния валутен фонд бе в България, беше през юни десетина дни преди Корпоративна търговска банка да бъде поставена под специален надзор. Тогава банковата ни система бе определена като стабилна, а необслужваните кредити като обезпечени с буфери. По-късно през есента Фондът ревизира оценката си за очаквания икономически растеж у нас до 1,4 на сто през 2015-а г., а като основни рискове бяха посочени доставките на газ от Русия заради кризата с Украйна. 

Сега Мишел Шанън и екипът ѝ идват у нас в разгара на дебатите по програмата за поемане на дълг от 16 млрд. лева за следващите три години. Освен това, заради кризата с КТБ банковият надзор се ръководи от временно изпълняващата длъжността Нели Кордовска, а избирането на титуляр на поста бе спряно от управляващите заради липса на политически консенсус. Доверието към гуверньора на БНБ Иван Искров е снето от управляващите. В същото време финансовият министър Владислав Горанов неведнъж изтъкна, че страната ни ще започне работа по присъединяването към единния банков надзор и това ще е стъпка към влизането в ЕРМ 2 и еврозоната. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!