Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Храната в детските ясли и градини в Кърджали се зарежда на по-високи цени от средните в магазините

Приключи проверката на храната в детските ясли и градини в Кърджали. Тя беше започната след сигнал на родители, че се използват скъпи и некачествени продукти, а порционите са намалени.

Комисия от общински съветници установи, че детските заведения се зареждат на по-високи цени от средните в магазините. Пилешкото месо е доставено за 7,40 лева за килограм, скумрията - за 11 лева, а кашкавалът - за 16 лева, при положение, че същите продукти могат да се купят на дребно по-евтино. Открито е краве сирене на растителна основа за 10 лева килограма. Партидата е забранена за консумация и е иззета от санитарните инспектори.

Подобни разлики са открити при олиото, киселото мляко, старият фасул. Комисията е установила и случаи на изгнили плодове.

Според общинския съветник от БСП Георги Кючуков, икономическата полиция е започнала проверка в градините на база констатираните нарушения.

В същото време кметът на Кърджали Хасан Азис заподозря левицата в предизборни цели. Той съобщи резултатите от паралелна общинска проверка, според която в детските градини няма нарушения. Само в селата са открити развалени плодове и зеленчуци, но това било заради по-дългия срок на доставка и липсата на подходящи условия за съхранение.

В Кърджали яслите и градините се зареждат от една фирма, спечелила обществената поръчка. За тази дейност през изминалата година тя е получила от Общината милион и двеста хиляди лева, събрани от местния бюджет и от родителските такси.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!