Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Гърция започнаха първите протести срещу правителството на премиера Алексис Ципрас

| обновено на 27.02.15 в 12:19
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският Бундестаг ще гласува удължаването на помощта за Гърция с четири месеца, като се очаква то да бъде одобрено с голямо мнозинство. В навечерието на гласуването в Германия, в центъра на Атина снощи избухнаха сблъсъци по време на първата антиправителствена демонстрация, след като миналия месец крайнолявата партия СИРИЗА пое властта в Гърция.

Десетки облечени в черно демонстранти чупиха витрини на магазини, хвърляха запалителни бомби и палиха автомобили, което провокира полицията да се намеси. Около 450 крайнолеви демонстранти протестираха срещу коалиционното правителство на премиера Алексис Ципрас, което постигна споразумение с партньорите от ЕС миналата седмица за удължаване на програмата за финансова помощ за Гърция.

След анархистите, които тази нощ влезнаха в сблъсъци с полицията, днес протестират комунистите. Въпреки реакциите според социологическите проучвания кабинетът на Ципрас получава над 80% доверие от гърците.

Според опозицията премиерът се е подчинил изцяло на искането на кредиторите и е пренебрегнал предизборните си обещания. По този повод и депутати от крайнолявото крило на СИРИЗА вече искат оставката на ръководството на партията. Все още споразумението не е минало за гласуване от парламента.

Днес щафетата на протестите поема Комунистическата партия, която свиква своите симпатизанти на митинги в цялата страна. Гръцките комунисти искат Атина доброволно да напусне еврозоната и Евросъюза, както и да се оттегли от НАТО.

Основната опозиционна сила "Нова демокрация" също вижда в постигнатото споразумение с Брюксел продължение на предишната програма, прилагана от консерваторите. Десните депутати заявиха, че ще подкрепят мерките от споразумението, защото това е единственият път за справяне с кризата.

Независими икономисти са на мнение, че по всяка вероятност Атина ще поиска нова помощ от кредиторите, за да балансира бюджета и покрие вноските по заемите.

Министърът на финасите Янис Варуфакис успокои гърците, че правителството ще приложи радикални промени и ще изплати задърженията си. Същевременно беше обявено, че няма да се увеличава ДДС в туристическия сектор и цените през летния сезон се запазват на ниски нива.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!