Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Говорителят на правителството в Атина призна за възможни проблеми при изплащане на вноските по дълга

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първа новина в Гърция е подкрепата на Бундестага по удължаване на спасителната програма. Говорителят на правителството призна, че има вероятност за проблеми при изплащане на вноските по дълга. Кабинетът внася спешно в парламента проектозакон за помощ към социално слабите и връща на работа уволнените журналисти от държавните медии.

Гръцките медии прекъснаха програмите си, за да съобщят, че удължаването на финансова помощ към Атина е подкрепено с мнозинство от германските депутати в Бундестага. Атина получи подкрепа от Берлин, но кредиторите настояват за спазване на всички строги бюджетни мерки.

Очакват се проблеми с необходимите средства за погасяване на задълженията към кредиторите, както посочи финансовия министър Варуфакис. Но Гърция има пари за бюджетния си сектор и не са заплашени изплащанията на заплати и пенсии, уточни говорителят на правителството.

Финансовият министър Варуфакис успокои международните пазари, че Гърция ще преодолее проблемите си с приходите. Само за ден, според финансовото министерство, гръцките вложители са върнали в банките над 700 милиона евро, изтеглени от чувство за несигурност преди изборите.

Расте недоволството в управляващата партия от основни моменти от споразумението с Брюксел. В събота Алексис Ципрас свиква извънредно заседание на ръководството на СИРИЗА, за да овладее протестите на своите депутати. В началото на следващата седмица правителството внася в парламента за гласуване законопроект за борба с укриването на данъци, възстановяване на необлагаемия минимум и връща на работа всички уволнени служители от държавната телевизия и радио.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Германският парламент одобри удължаването на спасителната програма за Гърция

Германският Бундестаг гласува с голямо мнозинство удължаването на помощта за Гърция с четири месеца. След разгорещени дебати 542-ма депутати се обявиха за удължаването на програмата до края на юни, като това е най-голямото мнозинство в германския..

публикувано на 27.02.15 в 13:13