Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учители от Разложко се борят за опазване на историята

Разлог
Снимка: архив

Историята да се превърне в любим предмет на учениците - тази идея е обединила  учители от четирите общини в Разложката котловина. 

Сдружението на преподавателите е създадено преди няколко години.  В него членуват учители по история, литература, философия и етика, български, руски и английски език. Те са убедени, че уроците на открито, посещенията на исторически места, проучванията на родовата история, са силния заряд към знанието, споделя преподавателката по история и английски език  в разложката гимназия Соня Крънчева:
Всъщност, учениците много обичат историческите етюди - уроците на открито, било в музей или разходки в града. По-мотивиращо е и доста по-интересно е за тях.
По повод националния празник учителите организират състезания по история за по-малките ученици, а големите пресъздават най- ярките събития, свързани с Трети март, в театрална постановка:
Основни участници бяха шестокласниците, които отговаряха на въпроси, свързани с Априлското въстание и Руско-турската война. Учениците от гимназиален етап предложиха театър - пресъздаване на подписването на Санстефанския мирен договор. 
Обичта към историята, преклонението пред героите и  отношението към националните символи децата пренасят и в домовете си, споделя Соня Крънчева, която е категорична, че не е достатъчно трибагреникът да се развее само на празник.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!