Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нетаняху подчерта, че се чувства морално задължен да предупреди за опасността идваща от Иран

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху благодари на Съединените Щати и на президента Барак Обама за оказваната помощ на Израел. В реч пред американския Конгрес той посочи, че Иран представлява опасност за сигурността на Израел и света. Натаняху се обяви против очакваното споразумение за ядрената програма на Техеран. Още в началото на речта си израелският министър-председател изрази съжаление, че гостуването му в Съединените Щати е било прието като политическо с цел търсене на подкрепа преди изборите в родината му.

Нетаняху подчерта, че се чувства морално задължен да предупреди за опасността, идваща от Иран и призова да се положат всички усилия да не се даде възможност на страната за изработване на ядрено оръжие. За него готвеното споразумение, което в момента се договаря между Иран и Запада ще улесни изработването на ядрено оръжие.

Това споразумение прави две големи отстъпки. На първо място - оставя Иран с една огромна ядрена програма и второ – вдига рестрикциите спрямо тази програма след около десетилетие. За това споразумението е толкова лошо.

Гостът допълни, че алтернативата е друго споразумение, като това предизвика негативни реакции в залата от страна на някои, сред които и лидерът на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси

Нетаняху говори пред Конгреса след седмици на словесни нападки между републиканците, които го поканиха без да се консултират с Белия Дом и демократите, които смятат, че обръщението му ще попречи на дипломатическите усилия на президента Барак Обама по въпроса с ядрената програма на Иран.

Малко след речта на Нетаняху американският президент Барак Обама коментира, че израелският министър-председател не е предложил никакви осъществими алтернативи на готвеното споразумение с Иран.

На 17 март в Израел се провеждат избори и Бенямин Нетаняху се надява да спечели четвърти мандат като министър-председател. Основен негов противник е Исак Херцог, който каза, че речта на Нетаняху във Вашингтон застрашава американо-израелските отношения.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Нетаняху предупреди Конгреса на САЩ срещу лоша сделка с Иран

Израелският премиер Бенямин Нетаняху   осъди планираното споразумение по иранската ядрена  програма в реч пред  Конгреса на  САЩ:   Споразумението, от което се очаква да спре надпреварата във въоръжаването, напротив, ще породи ядрена надпревара..

публикувано на 03.03.15 в 19:46