Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каква ще е новата визия на Видин

7
Снимка: Радио ВИДИН
Седем проекта за нова визия на Видин подготвят от общинското ръководство. От местната управа  обещават, че от пролетта работата по проектите може да започне. Това каза пред видинската общественост в края на миналия месец изпълняващият длъжността кмет на Видин Добромир Дилов. А главният архитект на Общината Ангел Недялков обясни, че работните проекти ще станат готови до есента на 2015 година.

"Сградата на Младежкия дом ще бъде реновирана, с изцяло нова визия, ремонтирана театрална зала със 108 места, подменена настилка, сцена и акустика. Ще ремонтират и репетиционната зала, гардеробните помещения и санитарните помещения в сградата, които са в плачевно състояние. Предвижда се и панорамен асансьор. Помещението, където някога се правеха дискотеки, ще бъде превърнато в многофункционална зала за пресконференции и обучения, а вечерта ще може да действа като клуб или дискотека. Покривът на сградата ще бъде подменен, а външната част ще бъде с панели в контрастни цветове"
- обясни ръководителят на проекта арх. Стефка Иванова.

СнимкаСледващата сграда, която ще има по-добър нов вид, е училището в центъра на Видин- СОУ "Цар Симеон Велики". Авторите на разработката обещават минимална намеса по фасадата, за да не се наруши старинният вид.

"Ще има външно саниране, подмяна на осветлението с енергоспестяващо, както и смяна на отоплителната инсталация. На мястото на спортната зала ще има баскетболно игрище, съблекални и ще има топла връзка с останалата част от училището"
- уточни арх. Атанас Вангелов.

Още едно училище влиза в сметките за ремонт по идея на Община Видин. Това е Природоматематическата гимназия "Езарх Антим I", която ще има подобрения в основната сграда, физкултурният салон ще се превърне в спортна зала с 850 кв. м площ и ще се ползва за спортни състезания. Разработката е на арх. Таня Генчева:

"Предвижда се външен асансьор и преустройство на котелното, което ще работи с екопелети. Ще има и ново волейболно игрище."

СнимкаТри културни институции ще бъдат реновирани. За "Конака" идеята е да бъдат оптимизирани изложбените площи, да има платформа за достъпност на хора с увреждания, а прозорците, затворени от години ще бъдат отворени към светлината. Институтът за паметниците на културата е запознат с идеите на архитектите, обясни Атанас Вангелов:

Драматичният театър ще придобие оригиналния си вид, който е с цвят на благородна охра. Изцяло сменени ще бъдат седалките в салона, който е с 400 места, които не са сменяни от 60-те години на миналия век. Предстои пълна подмяна на пода, озвучителната и осветителна система. Последна в списъка е художествената галерия "Никола Петров", за която се предвижда приобщаване на сутеренния етаж и направа на щанд за сувенири.

Нов облик ще има центърът на града, с подмяна на павета с нови плочи. Пешеходната зона, която е третата по дължина в Европа с 1350 метра, ще има пейки за отдих, като елемент на градския дизайн ще се върнат будките за театрални афиши. Решетките на площада отново ще бъдат чугунени. Как ще ги опазят от крадците, това попитахме главния архитект на града- Ангел Недялков.

"Предвижда се навсякъде по зоната LED осветление, камери за видеонаблюдение. Ще ги подменяме решетките, ако изчезват, докато не се промени мисленето на хората"
- обясни Ангел Недялков.

Попитахме и видинчани какво мислят за идеите. Коментарите във Фейсбук- на Габриела Борисова:

"По-добра идея би била да се направят цехове или нещо друго, за да се отворят работни места за малкото млади и многото безработни хора във Видин."

Росен Панов коментира, че:

"Няма смисъл! То хора не останаха! А който иска да иде до някоя от тези сгради, ще му трябва хеликоптер защото месечният, пардон, водният цикъл няма да е приключил до 2020!". А Иван Георгиев поставя въпроса:

"Докъде стигна съдебното дело за собствеността на "Конака"? Има ли смисъл да ремонтираш нещо, което утре може вече да не е твое?"

Ето и останалите мнения, които събрахме:

"Може би е добре да има камерна зала в театъра... Съвременните музеи изискват и място за продажба на сувенири, временни изложби, дори кафене... Харесват ми идеите, както и новите настилки. Специално за озеленяването не мисля, че с лека ръка трябва да се махнат храстите от централната част на града. Да останат само тревни площи е престъпление"- смятат хора от града.

Още за идеите за нова визия на Видин може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59