Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството решава за великденските добавки идната седмица

Владислав Горанов
Снимка: БГНЕС

Кабинетът ще вземе решение за великденските добавки за пенсионерите на следващото си заседание в сряда, съобщи финансовият министър Владислав Горанов. Тогава ще стане ясно кои пенсионери ще получат допълнителни средства към пенсията си за Великден и в какъв размер: 
За първите два месеца на 2015-а година имаме около 550 милиона повече, спрямо същия период на миналата година. Аргументите ми да съм против подобно решение ще намаляват всеки изминал ден.
Горанов посочи, че има сериозни резерви към въвеждането на системата на мултифондове в рамките на пакета законодателни промени, свързани с пенсионната реформа. Докато не бъде постигнато съгласие по нея, важат старите текстове, валидни до края на миналата година. Това означава, че и за хората, които тепърва започват работа и не изберат частен фонд, важи правилото за служебния избор:
Нищо не се е променило спрямо действащите правила на пенсиониране преди 1-ви януари 2015-а г. Целенасочено не е реализирана окончателно инфраструктурата и нормативните подзаконови актове, които да дадат възможност за прилагане на измененията, направени в края на годината и в сила от 1-ви януари тази година. Няма подадено нито едно заявление, няма нито стотинка задържана, която да трябва да пада в универсалните фондове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!