Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ботев загуби у дома от Созопол с 0:1

4
Ботев загуби у дома от Созопол с 0:1
Снимка: Жоро Александров

"Ботев" записа втора поредна домакинска загуба и шеста в последните 6 мача от кампанията на "Б" футболната група.

"Созопол" си върна на "Ботев" за загубата на старта на шампионата на "Б" футболна група през август миналата година и нанесе шесто поредно поражение на врачани. Илиян Шерденов вкара в 42-та минута безценното попадение, с което тимът от морския град измъкна 3 точки на стадион "Локомотив" в Мездра. Дебют в мача за врачани направи юношата на френския "Дижон" Иво Малинов, който се понрави с играта си на публиката.

Мачът се изигра на почистения от снега терен, за което домакините получиха справедливи адмирации от страна на гостите и длъжностните лица. Той трябваше да се проведе в събота, но заради обилния снеговалеж бе преместен с 24 часа по-късно.

"Ботев" започна по-уверено срещата и в 13-та минута получи правото за изпълни дузпа, която беше отсъдена след като Георги Хашев изби с ръка голов удар на Альоша Илиев. Вместо да изгони бранителя на гостите обаче, реферът Георги Иванов му вдигна само жълт картон и посочи бялата точка. Халфът на врачани Петър Петров уцели лявата греда на вратата, пазена от Мартин Теменлиев. Пропускът скова домакините, от което се възползваха гостите. В 15-та минута Танев би по диагонала, но Христо Митов отби в корнер. В 23-та минута отново вратарят на домакините спаси сигурен гол, парирайки удар на Мантаров с глава. В 25-та минута Петър Альошев увисна при контраатака и позволи на Танев да излезе сам срещу Митов, но вратарят изби с крак. В 42-та минута обаче нова грешка на Альошев позволи на Шерденов да излезе сам срещу врачанския вратар и този път Митов беше безпомощен- 0:1.

След почивката "Ботев" натика противника в неговото наказателно поле, но така и не успя да върне гола пасив. Най-чистото положение се откри пред резервата Румен Рангелов, който с глава в 84-та мин. насочи топката към долния ляв ъгъл на вратата, но Теменлиев изби с мъка в корнер. Две минути по-късно Рангелов се строполи, искайки дузпа, но реферът подмина претенциите му с мълчание.

Така "Ботев" остана на 14-а позиция в "Б" група, а следващия кръг печели служебно с 3:0 гостуването си на извадения от втория футболен ешелон "Спартак" Варна.

Румен ДимовЛогично настроението на двамата наставници след неделната среща бе на различни полюси. Старши треньорът на "Созопол" Румен Димов заяви след победата на неговия тим над "Ботев", че:

"Във футбола има равновесие и онова, което господ е отнел на отбора му през есента край морето, сега му го е върнал."

Според Димов в неделния мач футболните достойнства са били на заден план, защото целта и пред двата отбора е била борбата за точки.

"Момчетата ми се раздадоха и заслужено спечелихме победата. Искам да благодаря на домакините, които в тези трудни метеорологични условия почистиха от сняг терена и създадоха нормални условия за игра. Ние изиграхме мача си по-правилно тактически. Домакините бяха притиснати от липсата на точки и се видя, че това им попречи", допълни Димов. Той се похвали, че преди пресконференцията му е звъннал бившият тартор на врачанската агитка Георги Даскалов, популярен и като Жоро Павето, за да му честити победата и да пожелае успех на "Созопол".

Адалберт ЗафировСтарши треньорът на врачани Адалберт Зафиров пък се оплака от липсата на късмет:

"Втори пореден мач губим по един и същи начин. Позволихме на противника да изрита две топки към нашата врата и при едната от тях ни вкараха гол, който ние не можахме да върнем... Изпуснахме и дузпа, която ако бяхме вкарали, мачът тръгваше в друга посока", коментира след поражението Зафиров. И похвали футболистите си:

"Не мога да не съм доволен от желанието им за игра. Просто в този спорт трябва и късмет, а днес той не беше на наша страна. Притеснително е, че допуснахме две домакински загуби, още по-притестнителното е, че не вкарахме гол. И в двете срещи държахме мача в ръцете си, контролирахме играта, но не можем да вкарваме, което си е стара слабост на отбора"
, призна наставникът на "Ботев" и уточни, че реферът Георги Иванов е дал превес на гостите с отсъжданията си, като е накъсвал често играта и им е позволявал да бавят темпото. Зафиров посочи и конкретни моменти, в които съдията се е поддал на провокациите и симулациите на гостите, с което е улеснил задачата им.

СТАТИСТИКА:
БОТЕВ: Митов, Савич, Марчев, Альошев, Каменов, Тонев, Петров, Малинов /55 Ботев/, Илиев /46 Георгиев/, Найденов /65 Рангелов/, Цветков.
СОЗОПОЛ: Теменлиев, Делиев, Хашев, Русев, Митев, Янков, Стоев /72 Коев/, Танев /86 Колев/, Шерденов /75 Баев/, Мустафа.
ГОЛМАЙСТОР: 0:1 Шерденов /42/.
ЖЪЛТИ КАРТОНИ: Марчев, Каменов, Найденов /Б/; Хашев, Янков, Стоев, Танев, Колев /С/.
ГЛАВЕН СЪДИЯ: Георги Иванов /Благоевград/; стадион "Локомотив" /Мездра/ - 100 зрители.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Локомотив" Мездра с равенство в първата си контрола

Футболистите на ОФК "Локомотив” Мездра изиграха първата си контрола срещу третия отбор на ЦСКА. Проверката се проведе в Мездра, където "железничарите" провеждат лятната си подготовка за началото на сезон 2024/2025 година на Северозападната трета лига. Старши треньорът на "Локомотив" Николай Христозов използва в срещата две различни формации. През..

публикувано на 14.07.24 в 17:30

Атакуващият гард Георги Кучков подсили "Видабаскет"

Продължава ударната селекция на баскетболен клуб "Видабаскет" за предстоящия сезон в Българската баскетболна лига (ББЛ) при мъжете. Новото попълнение в редиците на видинския тим е Георги Кучков, съобщават от клуба. Роденият в София атакуващ гард започва своя баскетболен път от школата на "Ахил“. Професионалният му път продължава в Испания (две години)..

публикувано на 14.07.24 в 17:00

"Ботев" Враца завърши с победа подготовката

"Ботев "Враца" постигна победа с 1:0 над израелския Бней Сахнин в последната си контролна среща от лятната подготовка на тима.  Приятелският мач се проведе в Спортен комплекс "Правец", където победния гол за врачани реализира Браян Переа от дузпа. За врачани в този мач започнаха следните футболисти: Федерико Бариос, Стефан Цонков, Мартин Бачев,..

публикувано на 14.07.24 в 16:30

Видинчанин с бронзов медал на Републиканско по бокс

Състезателят във видинския Боксов клуб - Спартанците (Boxing Club Vidin - The Spartans) Ромео Любомиров завоюва бронзов медал на Републиканското първенство за мъже в Плевен. Въпреки, че не губи нито един двубой в категорията до 71 кг., поради медицински съображения е трябвало да се откаже от по-нататъшно участие на Държавното първенство,..

публикувано на 14.07.24 в 15:00

Бившият вратар на "Ботев" Враца Илия Вълов почина внезапно

Легендарният вратар на врачанския "Ботев", ЦСКА и националния ни тим Илия Вълов почина в събота. 62-годишният страж издъхна в ортопедията на врачанската болница след операция на тазобедрената става. Тъжната новина трогна хиляди футболни почитатели. Близктите на Вълов съобщиха, че опелото пред тленните му останки ще е в понеделник от 10.30 часа в..

публикувано на 14.07.24 в 14:30

ФК "Ком" Берковица започна подготовка

Футболен клуб "Ком" Берковица започна своята предсезонна подготовка за първенството по футбол в Северозападната Трета лига. Откриващата тренировка на 11 юли започна с водосвет за здраве, отслужен от отец Захарий, който благослови момчетата и им пожела успешно представяне в предстоящата кампания. Кметът на община Берковица г-н Радослав Найденов също..

публикувано на 14.07.24 в 14:00

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40