Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасителите свалиха телата на затрупаните от лавина скиори в Пирин

Свалиха телата на загиналите скиори, които бяха затрупани в неделя от лавина. Планинските спасители са успели с високопроходима техника да стигнат до мястото над хижа “Яворов” в Пирин едва в понеделник сутринта.

Огромното количество сняг, десетки паднали дървета и камъни направиха пътя до хижата в Пирин непроходим. Към 1:30 ч. обаче спасителните екипи успели да разчистят пътя и да стигнат до мястото. Тази сутрин те са свалили телата на загиналите скиори. Падналата лавина затрупа 7 души, но четирима от тях успяха да излязат под тоновете тежък сняг. Те били добре оборудвани за зимните условия и успeли да  намерят тримата си приятели, но само констатирали смъртта им. Екстремните скиори са слезли в града, за да дадат показания в полицията.

Управителят на хижата Радко Божинов сподели, че познава от години младите хора и е категоричен, че идната седмица те пак ще са тук и ще карат извънпистово.

Към момента няма нормативна база, която да забранява карането на ски и сноуборд извън определените за това зони, нито контролни органи, които да предотвратят тази практика.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Трима души загинаха в лавина недалеч от хижа "Яворов"

Трима скиори са загинали от активизирала се лавина в района на хижа "Яворов", съобщи Радко Божинов - секретар на туристическо дружество "Пирин" в Разлог, което стопанисва хижата.  Инцидентът е станал днес около 14.00 часа.  Група скиори - любители на..

публикувано на 08.03.15 в 17:34