Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американският Конгрес разединен в политиката си спрямо Иран

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Група републиканци от Американския сенат изпратиха писмо до лидерите на Иран, в което предупредиха, че споразумението за ядрената програма може и да не бъде прието от Конгреса. Демократите и Белият дом обявиха това за намеса в дипломатическите усилия на президента Барак Обама.

В писмото законодателите загатват, че иранските управляващи не разбират американската конституция и посочват, че каквото и да е споразумение на САЩ и техните съюзници няма да е валидно, ако не бъде прието от Конгреса.

Следващият президент може да отмени много бързо подобно споразумение, а в бъдеще Конгресът може да модифицира условията по всяко време.

Президентът Обама каза, че инициативата демонстрира наличието на една "необичайна коалиция": Мисля, че има някаква ирония в това да видиш някои членове на Конгреса, които искат да имат обща кауза с хардлайнерите в Иран.

По-рано говорителят на Белия дом Джош Ърнест коментира, че постъпката е намеса в дипломатическите отношения. Лидерът на демократите в Сената Хари Рийд я определи като "саботаж": Републиканците подкопават нашия главнокомандващ, като подсилват властта на аятоласите.

Според Том Котън – основният автор на писмото, целта е чисто и просто да не се позволи на Иран да разработи ядрена бомба.

Преговорите за ядрената програма на Иран са в крайната си фаза. Проектоспоразумение се очаква на 31-ви март.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!