Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дигитализират 50 000 обекта от пловдивското културно-историческо наследство

Електронна база данни на 50 000 обекта от пловдивското културно наследство – паметници, археологически разкопки, книги, скулптори, предмети на бита, дрехи и различни други артефакти – създава Община Пловдив. Дигитализацията ще се осъществява по два основни метода – чрез изградените в рамките на проекта два дигитални центъра и четири мобилни дигитални станции, както и чрез уникална по рода си етнографска експедиция в ромските квартали на града.

Проектът е по финансовия механизъм на европейското икономическо пространство и е на стойност 740 000 евро. Ще се изпълнява в партньорство между Община Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“, Регионален исторически музей – Пловдив, Регионален археологически музей, Общински институт „Старинен Пловдив“ и Градска художествена галерия – Пловдив. 

Проектът е част от стратегията на община Пловдив в посока развитието на града като водеща дестинация за културен, исторически и събитиен туризъм. По същия финансов механизъм общината финансира първия етап на реконструкцията на Римския  стадион. 

Дигитализирането на такава голяма част от историческото наследство на Пловдив ще подпомогне и представянето на града в дигиталната библиотека на ЕС Европеана.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!