Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Григоров: Извадихме човека, който беше затрупан от лавината

| обновено на 11.03.15 в 14:51


Извадихме човека, който беше затрупан от лавината, каза за Агенция "Фокус" Христо Григоров. Пострадалият е настанен в медицинския център в Банско. Има съмнение за счупено ребро. Не е много адекватен, тъй като си е ударил главата. Въпреки това е в добра кондиция. Намерихме го лесно, засега нещата са добре, обясни Григоров. Затрупаният е 37-годишният софиянец Васил Чолаков. За живота му няма опасност. Има травма на гръдния кош. Най-вероятно главата му е ударена от дърво или камък, но тъй като е имал каска, се е спасил. Той е бил сам в планината, обясни Григоров.

Огромна лавина падна в Пирин, предизвикана от лошите метеорологични условия в планините. Първоначалната информация беше, че има затрупан човек. Спасителите са открили скиор, който е предизвикал по-малка лавина в близост до падналата голяма лавина рано сутринта. Скиорът е със счупвания и е придвижен до медицинския пункт в ски  зоната.
Председателят на БЧК Христо Григоров, който е на мястото на събитието, каза за предаването "12+3" по "Хоризонт", че според него търсач на екстремни усещания е предизвикал свлачището: 20 планински спасители работят върху лавината и го търсят, а над тях има нова лавина, която седи и всяка минута може да се откъсне. Това е нещо, което не трябва да се допуска. Току-що дойдоха обучени кучета от Банско. Сега се качват на шейните и ще бъдат закарани горе на лавината, за да може по-бързо да се търси този човек. От един час работим непрекъснато. Ситуацията е екстремална. Мъглата е много гъста. Григоров призова хората да не се излагат на излишна опасност и да карат ски и сноуборд само по пистите в курортите. 
От ПСС в Банско заявиха за "Хоризонт", че всички спасители са мобилизирани към мястото. Първата група от 7 души и 3 кучета е на място. Тази сутрин е обявена най-висока опасност от падане на лавини. Около 100 са лавините в района на Банско и Разлог, които са на път да се откъснат. Лавинната опасност е толкова висока, че застрашава живота на спасителите. През последния месец над 10 пъти са извършвани контролирани взривявания на лавини, каза за Хоризонт директорът на национален парк Пирин Росен Баненски. Последните  детонации са били във вторник.

В 4 от 7-те улея работят новите оръдия за контролирано взривяване на лавини, но в този до хижа "Бъндерица" няма такова, уточни кметът на община Банско Георги Икономов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!