Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на финансите поиска временните синдици в КТБ да могат да обжалват вече състояли се сделки

Снимка: БГНЕС

Временните синдици в КТБ ще могат да обжалват вече състояли се сделки. За такива спешни законодателни промени се разбраха финансовият министър Владислав Горанов и депутати от бюджетната комисия от почти всички парламентарни партии. По думите на министър Горанов в момента квесторите нямат възможност да защитят напълно интереса на кредиторите на КТБ, най-големият от които е държавата.

Квесторите в рамките на Закона за кредитните институции и Закона за банковата несъстоятелност все още не сме в такава хипотеза, тъй като нямаме банкова несъстоятелност, тъй като се обжалва решението на Управителния съвет на БНБ. Техните правомощия са недостатъчни, за да се гарантира, че с определени допустими от закона сделки няма да се извърши допълнително ограбване на КТБ. Правомощията на временните синдици, които с усилията на всички парламентарно представени партии ще се опитаме да въведем в законодателството, могат да преразглеждат и да подлагат под съмнение по съответния законов ред и състояли се вече сделки. Единствено с целта да се запази интересът на кредиторите, държавата и на Фонд за гарантиране на влоговете, така че да не се допусне допълнително ограбване, разпиляване или загуба на имуществото на КТБпосочи министъра на финансите.  

По-рано в парламента премиерът Бойко Борисов поиска служебен синдик в КТБ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Десислава Атанасова оглави комисията, която проверява как институциите са контролирали КТБ

Временна парламентарна комисия ще провери как държавните институции са упражнявали контрол върху Корпоративна търговска банка и дали са противодействали на нейното източване. За председател на комисията беше избрана Десислава Атанасова от ГЕРБ...

публикувано на 11.03.15 в 14:21