Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсват евтини лекарства за профилактика на бъбречни заболявания при деца

Снимка: БГНЕС

В аптеките липсват евтини лекарства за профилактика на бъбречните заболявания при деца, съобщиха от Асоциацията на родители на деца с бъбречни заболявания. Към момента 15 деца от страната са на хемодиализа. От Министерството на здравеопазването са препоръчали на родителите да се обърнат към Фонда за лечение на деца.

Една от трудностите, които срещат родителите на оперирани деца от бъбречни заболявания, е набавянето на препарат, който се употребява, за да се предотвратят уроинфекции. 
Ани Бахчеванова от асоциацията на родителите на деца с бъбречни заболявания посочи:
Три години ние водим кореспонденция с Министерството на здравеопазването да се осигури внасянето на този препарат в България, който да може да се закупи от аптеките, но до момента нямаме никакво решение на въпроса. Финансова подкрепа би могла да бъде потърсена от Център "Фонд за лечение на деца".
В продължение на няколко години родителите настояват и за въвеждането на диетично меню в детските градини. 
Бъбречните заболявания сред децата се нареждат на второ място след респираторните, това каза доктор Димитър Русинов, детски нефролог:
Това, което най има отношение към диетата, това е бъбречно-каменната болест, приемът на богати на калций, на оксалати храни и когато не се пият течности, калцият кристализира и се образуват песъчинки. Това са съдържащите какао храни и млечните храни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!