Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 2000 сигнала за бедстващи са получени на тел. 112 от Кърджалийско

Снимка: БГНЕС

Над 2000 сигнала за бедстващи хора са постъпили на спешния телефон 112 от началото на снежната криза в Кърджалийско. Огнеборци и спасители са реагирали на повече от 300 повиквания, като само вчера сигналите са над 60. Основно за оказване на спешна медицинска помощ и доставка на лекарства и хранителни продукти.

47-годишен мъж от асеновградския квартал „Горни воден” изчезна в преспите край кърджалийското село Ненково. Сигналът за инцидента е подаден от кмета на селото. Мъжът е бил на гости в Ненково и си тръгнал в разгара на снежния ад. Трети ден от него няма вест и никой не знае какво се е случило. Мъжът е обявен от полицията за общодържавно издирване.

Има готовност в района да бъдат командировани още спасителни екипи от вътрешността на страната, каза в Кърджали шефът на националната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” ген. Никола Николов.

Най-тежка остава обстановката в община Ардино. Днес беше пробит пътят за село Боровица, където шести ден бедстваха около 200 души.

По искане на общинския кмет Ресми Мурад в разчистването на пътищата се включиха роторен снегорин, грейдер и две фадроми, очакват се още две снегопочистващи машини.

Центърът за аерокосмически наблюдения обяви предупредителен код за опасност от наводнения в района на община Ардино. Заради очакваното снеготопене и нови валежи в следващите дни ще се повиши нивото на река Ардинска. По данни на системата за ранно предупреждение пикът на водното количество ще е в понеделник, след което ще започне да спада.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!