Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работната група по законодателните промени заради Корпоративна търговска банка заседава и днес

| обновено на 13.03.15 в 08:36
Снимка: Ивайло Михайлов

Работната група по законодателните промени заради Корпоративна търговска банка ще заседава и днес. След две поредни извънредни заседания във финансовото министерство от последните дни се очаква депутатите от всички парламентарни групи да постигнат консенсус как да се назначат временни синдици в банката с отнет лиценз.

Назначаването на временни синдици в банката се налага, тъй като се бави разглеждането на производството по несъстоятелност на Корпоративна търговска банка от съда. През това време в банката работят квестори, назначени от БНБ, които нямат правомощия да спират прихващанията, чрез които се уврежда т.нар. "маса по несъстоятелност" – т.е. това са парите, които кредиторите могат да си върнат, ако съдът потвърди несъстоятелността на банката. Най-големият кредитор е Фондът за гарантиране на влоговете, който поиска назначаването на служебен синдик, но съдът отказа именно с мотива, че няма текстове в закона, които да го позволяват. 

Вчера представители на всички парламентарни групи се обединиха около смисъла на законовите промени, но остава юристите да напишат правно издържаните текстове. Идеята е временните синдици да бъдат назначавани от Фонда за гарантиране на влоговете и те да действат вместо квесторите на БНБ. Временните синдици ще имат право да развалят сделки със задна дата, въпреки че промените в Закона за банковата несъстоятелност трябва окончателно да бъдат гласувани в сряда и ще влязат в сила след обнародването им в Държавен вестник. 

Очаква се днес парламентът да дебатира върху промените в Закона за административните нарушения и наказания, с които се предвижда загубилата делото страна да заплати разноските по делото на спечелилата, като по тези дела се събират и държавни такси.

По време на парламентарния контрол след 11 ч. ресорните министри ще отговарят на депутатски въпроси за задлъжнялостта на болниците, великденските надбавки за самотните пенсионери и програмата за саниране на панелните жилища.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Вера Ахундова: Най-драстичните действия в КТБ са правени от държавата

Най-драстичните действия в КТБ са правени от Министерството на финансите и държавата, каза Вера Ахундова от Сдружението на дребните вложите в банката "Ние гражданите" в предаването "Преди всички": Има едно решение на МС от 3-ти декември,..

публикувано на 13.03.15 в 08:28

Редовната пролетна мисия на Международния валутен фонд се очаква да приключи днес

Редовната пролетна мисия на Международния валутен фонд се очаква да приключи днес. За две седмици експертите, ръководени от Мишел Шанън, са направили проверка на финансови и икономически показатели на страната ни. Мисията на Международния валутен фонд бе..

публикувано на 13.03.15 в 08:26