Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жълт код за снежни превалявания е обявен за четири области в страната

Снимка: ЕPA

Жълт код за снежни превалявания е обявен за четири области в страната - в Смолян, Пазарджишко, Пловдив и Пловдивска област. Очакват се валежи в повечето места от 10 до 15 литра на кв. метър. На отделни места обаче и от 20 до 30 литра с допълнително нарастване на снежната покривка.

10 язовира са пълни и преливат, но няма опасност за хората и къщите. Те са на териториите на областите Хасково, Кърджали и Шумен. Високи води се очакват по теченията на реките Тунджа, Марица и Арда.

75 населени места в област Смолян са още без ток. Пътната мрежа в района обаче е почистена и проходима. В помощ на общините гражданска защита изпраща тежка техника.

Водоемите се наблюдават заради очакваното интензивно снеготопене и новите валежи. По данни на Гражданска защита падналият в Родопите сняг се равнява на дъжд с количество от 175 до 220 литра на квадратен метър.

Снегопочистващите машини на фирмите, ангажирани с почистването на София са в готовност да се включат при необходимост, съобщават от Столичната община. Техниката е разпределена на 65 местостоянки в различните райони. Рано тази сутрин са направени обработки със смеси срещу заледяване на опасните и стръмните участъци в районите „Младост”, „Връбница”, „Драгалевци”, както и на планината Витоша по пътищата Драгалевци - Алеко и Бояна - Златни мостове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!