Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ernst&Young за България: Икономическият ръст ще достигне 2,1% от БВП

Икономическият растеж на България ще достигне 2,1% от Брутния вътрешен продукт тази година, прогнозираха анализаторите от Ernst&Young. Той ще бъде подкрепен основно от вътрешните инвестиции и потреблението.

През годината ще продължи дефлационният процес, прогнозират анализаторите от авторитетната одиторска компания. Това ще се дължи основно на ниските цени на горивата. В същото време с бавен темп ще се увеличава вътрешното потребление. Доходите също ще растат бавно. 

В средносрочен план одиторите прогнозират още по-засилващ се растеж. През 2016 г. икономиката ни ще отбележи растеж с над 3 на сто и с над 3,4 на сто в средносрочен план. Тогава вече дефлацията ще бъде овладяна, а инвестициите ще започнат да растат с по-сериозен темп.

Анализаторите отбелязват и зависимостта на българската икономика от тази в страните в еврозоната, които са основни търговски партньори на българските фирми. Слабостта на еврото и ниските цени на петрола ще подпомогнат и европейските износители, а планът за количествени улеснения на Европейската централна банка ще подпомогне растежа на икономиката в страните от еврозоната. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!