Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНБ: Дефлацията ще продължи поне до средата на годината

Снимка: Българска народна банка

Дефлацията ще се задържи поне до средата на годината, прогнозират от БНБ. Това е записано в икономическия преглед, който Централната банка прави на икономиката ни. Оттам са категорични, че лихвите и по депозитите, и по кредитите ще продължат да падат. 

Банковата система е стабилна и с висока ликвидност, отчитат от Централната банка. Оттам припомнят отнемането на лиценза на КТБ и възстановяването на гарантираните депозити. От БНБ също така отбелязват ниското търсене на кредити и паричната политика на ЕЦБ като фактори, които влияят върху банковата ни система. Според анализаторите тези фактори ще продължат да бъдат водещи, което ще се отрази в продължаващия спад на лихвите. 
Дефлацията ще се запази поне до средата на годината, но ще е с по-бавни темпове спрямо настоящия процес. Потреблението ще се запази на нивата от третото тримесечие на миналата година, а инвестициите в капитал ще бъдат ограничени.
Според анализаторите на Централната банка, реалният растеж на икономиката ни може да се ускори през второто тримесечие на годината. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!