Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До десет дни тютюнопроизводителите ще получат национални доплащания за миналогодишната реколта

До десет дни се очаква тютюнопроизводителите да получат национални доплащания за миналогодишната реколта. Това каза в Благоевград заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров

От общия ресурс за национални доплащания от 300 милиона лева за производителите на тютюн са предвидени 107 милиона. Начинът за тяхното разпределение предизвика  сериозни разногласия в бранша, призна заместник-министър Цветан Димитров, което мотивира ръководството на ведомството да постави отново въпроса за нотификация пред Европейската комисия.

Промените в закона за тютюна не могат да върнат старото статукво, колкото и да го искат някои браншови организации, каза още заместник-министър Цветан Димитров. Те трябва да защитят производителите, но в същото време трябва да бъдат пазарно ориентирани.

До три седмици агроведомството ще внесе предложенията за промени в Закона за тютюна в Министерски съвет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Между 60 и 80 на сто от тютюневите лехи в различните райони на страната вече са положени

"От началото на март започна полагането на тютюневите лехи и в различните райони на страната   вече са положени между 60 и 80 на сто от лехите", каза заместник-председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България 2010 / НАТ 2010/..

публикувано на 15.03.15 в 12:04

Консултативният съвет по тютюна утвърди ставките, договорени миналата седмица

„Удовлетворена съм, че се стигна до приемлив вариант за разпределяне на средствата за тютюнопроизводителите“. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на Консултативния съвет по тютюна, на който бяха официално одобрени..

публикувано на 12.03.15 в 14:00

Тютюнопроизводителите не искат субсидията за 1 тон да пада под 3 лева в следващите 2 години

Сдружението на производителите на ориенталски тютюн настоява държавната субсидия за произведен тон тютюн да не пада под 3 лева в следващите 2 години. Така производителите смятат, че отчасти ще бъдат компенсирани заради намаляването на преходната помощ за..

публикувано на 11.03.15 в 17:38