Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли втори шанс за "Видахим" и Видинския край

Снимка: Радио ВИДИН
В обществено-политическия час в "Посоките на делника" говорим за това- какво свършиха политиците от Видин за съдбата на най-голямото предприятие "Видахим" и какви са притесненията на хората, които остават без доходи. Да започнем със справедливите въпроси, които задават работниците от предприятието и какво ще се случва оттук насетне. Правим малка ретроспекция на случилото се през миналата седмица, когато министърът на енергетиката Теменужка Петкова се срещна с представители на работниците и с ръководството на предприятието. От предвидените 300 работници за съкращение, без работа остават наполовина, което все пак е втори шанс, поне за някои. Общо освободени ще са 160 души. Биляна Борисова разговаря с някои от работниците:

"Съкращават ни, аз съм с предизвестие до 5 април, после не знам... И преди съм работил в Химкомбината, и сега, пет години, и изведнъж- на борсата. Във Видин нали знаете как е... към Дунава... Няма надежда, че нещо ще се оправи, потъва. Кой е виновен- вина имат и управниците тук, но и държавата..."- изразиха песимистичните си настроения хората.

Възможността освободените да си намерят веднага работа е минимална. Над 4 000 са регистрираните безработни във Видин, сочи справка на Бюрото по труда. Освободените хора в следващите няколко месеца ще получават 90 процента от досегашното си възнаграждение. А след това, кой знае....

Обсъдена е възможността "Видахим" да участва в търга на електроенергийния оператор за студен резерв и ако спечели, да генерира приходи, които ще позволят една част от хората да запазят работните си места, обясни един от акционерите в дружеството Севдалина Димитрова. И обясни защо е спрял работа и заводът за гуми и къде се генерират загуби:

Снимка"Това с търга за студения резерв е някакъв вариант, но преходен. Аз бих се съсредоточила върху това централата да работи на свободен пазар и да подаде заявление до ДКЕВР и да защитим отново квота за комбинирано производство. Трябва да търсим и пазар за гумите, защото работим предимно за износ. Аз се конкурирам обаче с китайските и буквално продавам на себестойност. Скъпи са гумите, защото парата, която подаваме към завода е скъпа заради въглищата от Украйна, с които захранваме ТЕЦ-а. Това не е краят на "Видахим"- обяви Севдалина Димитрова.  

Бъдещето на Видин е поставено под една голяма въпросителна, а съкращенията във "Видахим" ще създадат огромен социален проблем в региона. Това каза народният представител от "БСП-лява България" Филип Попов. И призова народните представители и органите на изпълнителната власт не да чертаят стратегия за региона, а да се търси наистина дългосрочно решение на този тежък проблем за региона със загубата на работни места.  

"Това е пореден удар върху Северозапада и българската индустрия. Общите загуби на НЕК от "Видахим" са малко над 2 млн. лв., а от "Топлофикация" София са 98 млн.... Производството от заводските централи е два, три пъти по-евтино от американските ТЕЦ и над десет пъти по-евтино от соларните производства на ел. енергия. И още една справка- "Видахим" е платило за суровини за 2012-2015 г. над 122 млн., платените данъци за периода са 15 млн. Това е основният данъкоплатец в региона и ликвидирането на предприятието ще доведе до големи негативи. Ние, като опозиция, ще се борим срещу тази несправедливост и изключването на Северозапада от фокуса на държавата"- обеща Филип Попов.

Владимир Тошев от ГЕРБ съпровождаше срещата на енергийния министър Теменужка Петкова във видинското предприятие "Видахим". Какви конкретни ангажименти бяха поети тогава за бъдещето на завода и работниците му и как ще отговори на упрека, че Видин и Северозападът излизат от фокуса на управляващите:

"Трайното решение за комбината е да се търси начин да работи по основния си профил- производството на гумени изделия, но тук държавата няма пропуск или вина. Всичко е в ръцете на собствениците, могат да излязат и на свободния пазар, но при други цени на тока, а не преференциални. Търси се рационалното решение"- каза видинският депутат. И даде надежда за региона, че от есента започва проектирането на интермодалния център във Видин, който ще дава работа на няколкостотин души.

Остава да се надяваме, че ще тръгнат добрите новини за региона и наистина нещо реално ще бъде направено за Видинския край.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59