Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората трупат парите си в банките и теглят все по-малко заеми, показва статистика на БНБ

Снимка: Таня Харизанова

Въпреки намаляващите лихви по кредитите и депозитите хората продължават да трупат парите си в банките и да теглят все по-малко заеми. Това става ясно от паричната статистика на БНБ за февруари.

Депозитите на домакинствата са над 40 милиарда лева, което е повече от 48 на сто от брутния вътрешен продукт на страната ни. През февруари продължава тенденцията хората да държат парите си като депозити, като увеличението спрямо година по-рано е с 4,6 на сто. Общо неправителственият сектор има 58,9 милиарда лева като депозит, като нефинансовите предприятия също увеличават парите си, държани в банките. Намаление има само при данните за финансовите предприятия.

В същото време кредитирането продължава да се свива. От БНБ подчертават, че изваждането на данните за Корпоративна търговска банка от статистиката, все още оказват влияние на данните. Общо за неправителствения сектор намалението през февруари е с 9 процента спрямо същия месец на миналата година. В момента общо задълженията на сектора са 49,7 милиарда лева или 59,6 на сто от брутния вътрешен продукт на страната ни.

При сегмента на домакинствата намаление има при всички видове кредитиране – жилищно, потребителско и т.нар. "други кредити". Задълженията на домакинствата през февруари са малко над 18 милиарда лева. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!