Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Искров: Акционерите на КТБ трябва да понесат отговорност

Снимка: БГНЕС

Сделки с имуществото на Корпоративна търговска банка не са извършвани от поставянето ѝ под специален надзор до момента. Това заяви единият от квесторите на банката Станислав Лютов, който бе изслушан във временната комисия за установяване на обстоятелствата около КТБ. В заседанието участваха управителят на БНБ Иван Искров и част от подуправителите. От днес влязоха в сила и промените в закона, които позволяват назначаването на временни синдици, чиято основна задача е да спрат "разграбването" на банката. От КТБ се освобождават само хора, за които вече няма работа, заяви квесторът Лютов. Кредитните експерти са запазили позициите си:

В банката, откакто сме ние, само влизат пари, каза той.

Лютов бе категоричен, че сделки с имуществото на банката не са правени:

Влязохме с въодушевената идея, че ще пуснем тази банка след 20 дни. Още по време на 10-дневния преглед, извършен от колегите от одиторските екипи, възникнаха достатъчно много на брой въпроси, които да покажат, че тази работа няма да е толкова лесна - липса на документи, добре организиран хаос.

Иван Искров призова да се търси отговорност не само от надзора, а и от собствениците на КТБ

Когато говорят някои хора, говорят, че някой искал да им вземе активите. БТК била 600 милиона, Петрол бил 400 милиона. Трябва много ясно да се знае от нашето общество, че ако те бяха нормални кредити, било то и лоши кредити в Корпоративна търговска банка, оценката нямаше да бъде такава. Това са активи, които, чрез подставени лица, са придобити от други хора, но не са под контрола на банката."

Говорителите на акционерите и в парламента, и  извън парламента, най-вече извън парламента, като че ли умишлено насочват дискусията по скоро към регулативните органи. Някак си са събрали отговорността на тези, които най-вече отговарят в една пазарна икономика, в това число и в България -  мениджмънта и акционерите на всяка една търговска банка. Последяващият контрол, какъвто е банковият надзор в Централната банка, дали има своите пропуски или не е изключително важен въпрос и ние сме предприели съответните действия още от лятото.

Иван Искров гарантира, че банковата система в момента е стабилна и добре функционираща. До поставянето на КТБ под специален надзор, ресорният подуправител за банковия надзор никога не е представял банката като проблемна, допълни Искров.

Аз съм изключително горд, че успяхме, под лидерството на централната банка, с подкрепата на правителство, на основните парламентарно представени сили в тогавашното 42-ро Народно събрание и под егидата на президента на Република България, в седмиците следващи поставянето на КТБ под особен надзор да овладеем една тотална криза. Държавата ни беше изправена пред огромна буря. Успяхме и това за мене е изключително важно.

Тъй като мандатът на Искров изтича през октомври, оставка няма да бъде подадена каза той:

Оскавка се подава от гузност или от страх. Не изпитвам нито гузност, нито страх. Няколко месеца ви чакам вече, изберете управител. Направете ми подарък! Ето 26-ти, вдругиден ми е рожденият ден. Стартирайте процедура.

По-голямата част от докладите, изискани от временната комисия, са следствана тайна и не могат да бъдат предоставени.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!