Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политиците за избора на Цветан Цветков за председател на Сметната палата

Снимка: БГНЕС

Цветан Цветков беше избран от парламента за председател на Сметната палата. Той бе предложен от ГЕРБ и Реформаторския блок. Патриотичният фронт оттегли номинацията на Горица Грънчарова-Кожарева за поста. "Атака" и БСП обясниха, че изборът на председател е резултат от политическа сделка.

Дебатите за избор на председател на Сметната палата се фокусираха върху решението на Патриотичния фронт да оттегли кандидатурата. Валери Симеонов каза: Не бива да допускаме избора на председател на Сметната палата да се превръща в поле за политически сражения. Този орган е надпартиен.

Волен Сидеров от "Атака" заяви, че решението на патриотите е като договорен мач: Видяхме ясно как се получава съглашателство, както се прави състезание с един кон.

Новият председател се е ангажирал Горица Грънчарова да стане заместник-председател. От БСП също определиха това като политическа сделка. Георги Кадиев видя даже и намесата на ДПС: Затова направихте тази сделка. Поздравявам колегата Йордан Цонев за това, че те успяха да наложат своята кандидатура, да извият ръцете на ГЕРБ. Това, което се случва днес, е "Сърница - 2".

ДПС никога не е издигало кандидатурата на Горица Грънчарова., каза Йордан Цонев от ДПС и допълни: Гарантирал съм пред парламентарната група на ДПС, че той наистина има професионална компетентност да поеме ръководството на Сметната палата.

Цветан Цветанов от ГЕРБ посочи, че е знаел за намеренията на БСП да подкрепи Горица Грънчарова и попита: Кое е задкулисието? Този орган в продължение на година и половина вие го превърнахте в политически орган. Ние искаме точно това да избегнем.

Мартин Димитров от реформаторите обясни за кандидатурата на Цветан Цветков: Цялата му биография е минала във финансовия контрол. Не е членувал в политически партии, няма зависимости.

Избраният от парламента председател на Сметната палата Цветан Цветков отхвърли съмненията, че ще изпълнява партийни поръчки. В одитиращия орган има и представители на гражданското общество, увери той: Две независими професионални организации ще участват в дейността на Сметната палата. Парламентът има право да назначава комисии, които да проверяват работата на Сметната палата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Цветан Цветков

Депутатите избраха Цветан Цветков за председател на Сметната палата

За нов председател на Сметната палата беше избран Цветан Цветков . Той получи подкрепата на депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ и Българския демократичен център. Част от депутатите от БСП се въздържаха, а "Атака" не участва..

обновено на 26.03.15 в 13:42