Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Група от Минно-геоложкия университет проучва свлачищата в община Кърджали

Снимка: БГНЕС

Екип на Минно-геоложкия университет започва оглед на свлачищата в община Кърджали, активизирали се след обилните валежи в района.

Целта е да се вземат спешни мерки за тяхното укрепване и да бъде намален рискът за живеещите в опасните зони. Местната управа поиска от държавата над 11 млн. лева за възстановяване на щетите от снежното бедствие в началото на март.

Над 10 са свлачищата в община Кърджали, които се активизираха последните два месеца. Засега най-голямото е в село Сипей. Свлачището продължава да се движи, а за укрепването му общината поиска 9 млн. лева. На 10 км оттам друго свлачище се активизира с топенето на снега. В село Енчец са засегнати 10 къщи, други 50 попадат в зоната на разлома. Пукнатините в сградите са огромни и в тях е опасно да се живее, каза кметът на селото Юксел Бекир. Има готовност за евакуация на потърпевшите семейства, съобщиха от общинската управа.

Свлачището е засегнало и пътя за язовир Кърджали, който е основният маршрут за хиляди туристи. Пострадала е и Националната база за кану-каяк в залива Енчец. В района се намират няколко плаващи ресторанта и рибни ферми, които може да останат без достъп.

Днес обстановката в област Кърджали е спокойна, без валежи, въпреки обявения оранжев код. Следи се нивото на всички реки.

Под постоянно наблюдение са язовирите от каскада Арда.

Спасителните екипи са в готовност да реагират при извънредни ситуации.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!