Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава покачването на Струма и Места в Благоевградско

Снимка: БГНЕС

Продължава покачването на речните нива на Струма и Места на територията на Благоевградска област. 

От вчера не е прекъсвала работата по укрепване на дигата на Струма в района на община Струмяни. Цяла нощ е продължило насипването на скална маса, каза кметът на общината Емил Илиев. Реката е много буйна и се опитва да излезе от коритото си в няколко разлива. Освен това има затлачвания от изкоренени дървета и отпадъци. 
С оглед критичните речни нива е преустановено контролираното изпускане на язовирите на територията на Югозападна България, увериха от регионалното поделение на “Напоителни системи”.
Няма промяна на ситуацията с двете активизирали се свлачища на територията на община Сатовча. Три семейства от село Осина вчера бяха евакуирани от домовете си, след като комисия констатира сериозни напуквания на къщите. Някои цепнатини са били между 8 и 10 сантиметра. Опасно е и свлачището в село Долен, няколко къщи са застрашени от придвижването му с около 100 метра, каза кметът на общината Арбен Мименов. До края на деня документацията за положението с двете свлачища ще бъде подготвена и изпратена чрез областния управител до Междуведосмствената комисия към Министерския съвет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

река Марица

Очаква се днес да продължи работата по укрепването на подкопана дига на входа на общинския център Струмяни

Очаква се днес да продължи работата по укрепването на подкопана дига на входа на общинския център Струмяни. Повишените нива на "Струма" и "Места" наводниха земеделски площи по поречието на двете реки. Заради продължаващите валежи се запазва тенденцията за..

публикувано на 29.03.15 в 09:48

Семейства в село Осина бяха евакуирани заради свлачище, има опасност пътят да бъде прекъснат

Три семейства бяха евакуирани от домовете си заради повторно активизиралото се свлачище в село Осина. Реална е опасността единственият път до селото да бъде прекъснат. В началото на февруари свлачище откъсна  на две места парчета от асфалтовата настилка..

обновено на 28.03.15 в 18:35