Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съкрушителна победа на дясноцентристкия съюз на втория тур на местните избори във Франция

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Вторият тур на местните избори в департаментите на Франция завърши със съкрушителна победа на дясноцентристкия съюз, ръководен от бившия президент Саркози. Десните сили завоюваха 66 департамента, а левицата се задържа в 24.
"Безспорно отстъпление" на левицата призна пръв снощи френският премиер Манюел Валс след резултатите от местните избори. Дясноцентристкото обединение се наложи в две трети от департаментите и отне властта на левицата в 28 от тях, включитено в символични за нея райони.  
Резултатът изразява "категорично отхвърляне" на политиката на управляващите, каза бившият президент Никола Саркози, удовлетворен от първия изборен успех на десните сили след завръщането му в политиката. За управляващата левица загубата е поредният тревожен знак в перспективата за президентските избори през 2017 г. Премиерът Валс отбеляза разединението на левите сили и обеща нови мерки срещу безработицата. Въпреки победата на републиканските формации той изрази безпокойство от промяната на политическия пейзаж с издигането на крайнодесния Национален фронт.  С над 22% гласове партията на Марин льо Пен се внедрява все повече в местната власт, въпреки че не спечели нито един департамент. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!