Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С близо 24 млн. евро се е увеличил държавният дълг в края на февруари

Снимка: БГНЕС

С близо 24 милиона евро се е увеличил държавният дълг в края на февруари, сочат данните на финансовото министерство. Те са преди емитирането на голямата емисия еврооблигации на международните пазари и погасяването на мостовия заем, взет в края на годината.

В същото време Министерството на финансите очаква излишък в бюджета в края на март. По този начин за първи път от 2009 година или от кризата насам - в хазната ще има повече пари от направените разходи за първите три месеца на годината.

Към края на февруари номиналният размер на държавния дълг възлиза на 10,6 милиарда евро. Увеличение има спрямо януари заради емитирането на съкровищни облигации на вътрешния пазар. Те са част от календара на финансовото министерство. Данните са към края на февруари, когато все още беше в разгара дебатът за ратификацията на договорите с банките - дилъри.

По-късно през март, което все още не е отчетено в статистиката, страната ни излезе с тройна емисия от еврооблигации на международните пазари, като общо бяха емитирани 3,1 милиарда евро. С част от тях бе погасен заемът, взет в края на декември, основно за изплащането на гарантираните депозити в КТБ.

От финансовото министерство вече са готови и с първите разчети за състоянието на хазната в края на март. Очаква се за първи път да имаме тримесечен излишък от 250 милиона лева, което се дължи основно на по-добрата събираемост в хазната и задържането на разходите на нивото от миналата година. За първите три месеца миналата година салдото беше отрицателно с близо 875 милиона лева.

Към края на февруари, когато са готови окончателните данни обаче, има месечен дефицит от 105,5 милиона лева. През януари за първи път имахме месечен излишък, а макар и през февруари хазната отново да е на минус, бюджетната позиция се подобрява, коментират от финансовото министерство. Към края на февруари фискалният резерв е 7,9 милиарда лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!