Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов призова граждани, депутати и министри да останат за почивката си в България

Хотелиерите заявиха, че страната ни е първа в съотношението цена - качество

Снимка: БГНЕС

България продължава да е на първо място в съотношението цена - качество, заявиха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация в отговор на призива на премиера Бойко Борисов хотелиерите да дадат цени и качество, което да задържи сънародниците ни в българските куроти.  Премиерът Бойко Борисов призова от парламентарната трибуна всички български граждани, депутатите и минстрите да останат за почивката си в България.:

Призовавам туристическият бранш да отговори към нашия апел с това, да даде обслужване, цени и качество, което да накара българите да не пътуват с 500 километра повече, а да останат тук.

Според заместник-председателя на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Елена Иванова България продължава да е на първо място в съотношението цена - качество на българските хотели. Тя посочи, че  в отговор на информациите за тежък летен сезон цените на ранните записвания са паднали с 30%:

При запазване на качеството и неговото подобряване, защото пък в момента на пазара на труда като че ли има някакво раздвижване на малко по-качествени кадри.

По думите на Елена Иванова всички по веригата трябва да направят усилия българите да останат на почивка в страната. Тя допълни:

Ние пък очакваме държавата да има една по-активна позиция и ние ще настояваме за това и ще искаме срещи. Трябва да бъдат раздавани ваучери от работодателите на служителите във фирми и в учреждения и държавни предприятия и, съответно, стойността на тези ваучери да бъде приспадана от полагащия се облагаем доход на работодателите.

Всички трябва да проумеем, че капиталът трябва да остане в държавата, подчерта Иванова:

Трябва да помислим, че ако пострада лошо българският туризъм, ще пострадат много други отрасли. Безработицата ще се увеличи.

Според председателя на Българската асоциация за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов хотелиерите трябва да си върнат отново доверието на българския потребител:

Българските хотелиери, за съжаление, разглеждат своето развитие единствено в това да се конкурират по един нездравословен начин като дръпват цените си надолу и като дърпат качеството на услугата си надолу.

Българските дестинации и хотелиери трябва да създадат по-добра информираност у потребителя за услугата, която предлагат, и да привлекат гостите с интересни събития. Попйорданов апелира към българската държава:

Да направят една много  хубава и видима позитивна кампания за пътуване в България, примерно по магистралите. В големите градове да се инвестира в билбордове и български министри и депутати да застанат зад това да се почива в България. И да дадат пример, че те самите почиват в България.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!