Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ББР: Банките са увеличили с над 91 млн. лева приходите си от лихви през 2014-а година

Снимка: bbr.bg
Банките са увеличили с повече от 91 млн. лева приходите си от лихви през 2014-а година, сочи анализ на Българската банка за развитие. В него се потвърждава тенденцията за намаляване на лихвените равнища по кредити и депозити.

Общо нетният приход на банковата система от лихви е 2,6 млрд. лева, като в данните не е включена групата на Корпоративна търговска банка. Увеличението спрямо година по-рано се дължи на по-бързото намаляване на лихвите по депозитите, отколкото на кредитите. Потвърждава се и тенденцията, че банките все повече финансират дейността си от привлечен ресурс от страната, а не от банките - майки. Те са много ликвидни, с което може да се обясни и намалението на лихвите по депозитите. В същото време много ниските лихвени равнища на междубанковите индекси, както и мерките на Европейската централна банка срещу дефлацията, водят до поевтиняване на цената на заемите.

Към края на годината капиталът на банковата система е 10,8 млрд. лева, което представлява намаление от 326 млн. лева през последните 12 месеца. Ако от данните на БНБ за капитала на банковата система за 2013-а година се извади КТБ, се вижда, че той се увеличава с 280 млн. лева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!