Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимира Михайлова и Валентин Савчев:

Целта на изкуството е да направи хората по-добри, да им даде нещо светло

Как си общуват живопистта и скулптурата и довежда ли искреността на един творец до близост с публиката? Това се опитахме да научим от гостите в студиото Красимира Михайлова и Валентин Савчев. Заедно те са обединили идеите си в изложбата "Усещане за общност", която можете да видите до 19-и април в Мраморното и Партер фоайето на Софийската филхармония.

Красимира Михайлова е родена във Варна. Завършва Националната Художествена Академия в София, специалност Графика, магистърска степен, при проф. Евтим Томов и проф. Веселин Стайков. Началото на професионалната й кариера е свързано с модата. Модел е към списание „ Лада” и Център за нови стоки и мода, а по-късно е  художник-дизайнер на облекла. От 70-те години се посвещава на илюстрацията и художественото оформление на книги и учебници.

Валентин Савчев е роден през 1956 година в гр София. Завършва Националната художествена академия, специалност „Скулптура” при проф. Илия Илиев-1982 г. Член на СБХ от 1990 г. Член на „Клуб между колеги”. Преподавател по рисуване и скулптура в НБУ от 1996 г. Работи в областта на малката пластика и декоративно-монументалната скулптура. Редовен участник в общи и колективни изложби, организирани от СБХ. Участник в симпозиум /в Кайро-Египет е отличен с почетен медал/ и колективни изложби в чужбина – Франция, Австрия, Египет, Русия, Китай, САЩ, Македония и др.

И двамата са творци, които чрез своята взискателност, поддържат будно желанието си за усъвършенстване  като подлагат себе си на непрекъсната проверка и самооценка.

Целта на изкуството е да направи хората по-добри, да им даде нещо положително и светло - казват те пред слушателите. - В диалога се разкрива духовността на човека.
Изобразителното изкуство е мълчаливо. То не разказва, то внушава. Доближава се до поезията и музиката, но с други изразни средства.
Искреността е път към себепознание. (Не)правейки компромиси човек изследва себе си

Чуйте всичко от срещата с тях.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия