Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск ще отслужи пасхалното богослужение във Ватикана

папа Франциск
Снимка: БГНЕС

Католическият свят е в навечерието на Великден. Тази вечер  папа Франциск ще отслужи нощното богослужение във Ватикана

Църковният ритуал ще започне с благославяне на пасхалния огън, след което, папа Франциск ще оглави нощното богослужение в базиликата „Св. Петър”. На него ще присъстват кардинали, епископи, свещеници и специално поканени гости.

В Италия, по католически обичай, през цялата Страстна седмица, се извършват съответни обреди, един от които е „Пътят на кръста” на Велики петък, представящ Страстите Христови. Апогеят на този ритуал е винаги в Рим край Колизеума с участието на папата.

В него, по време на своето слово,  папа Франциск осъди нападенията срещу християните в различните краища на света, определяйки насилието в Кения при което загинаха 147 души, като брутално.

В Милано, по време на същата церемония в града,  пред Миланската катедрала протестираха активисти за защита на животните, които са част от великденското меню. Само в Италия всяка година биват заклани 400,000 агнета и ярета.

Утре, от балкона на базиликата „Св.Петър” в Рим, в  11,15 часа /местно време/,  Папа Франциск ще произнесе традиционното си послание „Урби ет орби” (”Към града и света”).

На Великден всички музеи в Италия ще работят безплатно.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!