Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Цветница започват празничните служби за българите в Кипър

отец Станислав Симеонов
Снимка: Бранислава Бобанац

С празнична литургия и осветяване на върбови и маслинови клонки на Цветница започна празничната седмица, която Православната българска общност в Кипър "Св. Иван Рилски" посреща с църковни служби на български език, изнасяни от български свещеник. Традицията продължава вече две години.

На Велики четвъртък ще бъде извършено четенето на 12-те евангелия. На Велики петък службата ще събере българи за изнасяне на плащаницата и на Опело Христово. На Велика събота, в нощта на Възкресение Христово, половин час преди полунощ сънародниците ни ще запалят заедно пасхалните свещи с благодатния огън от Йерусалим и в полунощ ще се поздравят с “Христос Воскресе!”. Празникът през нощта ще продължи с Възкресна Света Божествена литургия на български език и с празнична служба сутринта в Неделя на Възкресението.

Богослуженията се изнасят от българския свещеник Станислав Симеонов в църква, специално предоставена за нуждите на Православната българска общност в Кипър “Св. Иван Рилски” в град Паралимни, на източното крайбрежие на острова. След постигната договорка между Българската и Кипърската православна църква 31-годишният български свещеник отец Станислав има право да отслужва православна литургия на български език на територията на острова и да извършва църковните обреди на български език в кипърска църква.

Цветница или Палмовата неделя се чества много тържествено в Кипър. В църквите се освещават маслинови клонки, на входа на къщите се поставя венец или кръст от маслинови или палмови клонки.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!