Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Поюков: Не ни допуснаха до евросредства за горските пътища

Снимка: Любомир Методиев

Заради чиновническо недоглеждане Югозападна България не получи нито едно евро финансова помощ от ЕС за изграждане на горски пътища в периода 2007-2013 година, а парите се върнаха в Брюксел неусвоени. Това каза директорът на Държавно ловно стопанство "Дикчан" - Сатовча инж. Пламен Поюков

Причината областите Перник, Кюстендил и Благоевград да не бъдат допуснати до кандидатстване с проекти и европейско финансиране е бил критерият за концентрация на пожарите. Така тези райони, в които горите са опазвани от пожари, са останали без финансиране: 

Всички ние, цялата Благоевградска област, Кюстендилска, Пернишка и Софийска са включени в зона с нисък риск на пожарна опасност. Това не ни даваше никаква възможност да кандидатстваме за направа на горски пътища, въпреки че най-високорисковите от пожарна гледна точка гори са точно в нашия регион.

Друг проблем е, че повечето от горските пътища в планинските общини са и междуселищни връзки, каза Поюков.

В рамките на Седмицата на българската гора Югозападно държавно предприятие представи наскоро завършен проект в ловното стопанство за залесяване на 350 декара брезова гора. 160 хиляди фиданки са използвани за облагородяването на пустеещи земи на границата с Гърция. Над 6 километра е дълга изградената ограда, която в продължение на три години ще опазва насажденията от пашуващи стада. Финансирането е по Програмата за развитие на селските райони и е на стойност 203 хиляди лева. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!