Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Славияна Данаилова-Велева е поредният привлечен обвиняем по аферата "КТБ"

Снимка: БГНЕС

Поредният обвиняем за престъпления, свързани с дейността на Корпоративна търговска банка, е Славияна Данаилова-Велева, която ръководи екип в управление "Банков надзор" в БНБ. От прокуратурата съобщават, че Велева е давала указания да не се извършва проверка по целесъобразността на кредитите от банката. Наложена й е мярка за неотклонение - подписка. Обвиняемата е възпрепятствала инспекторите от БНБ в работата им, но е докладвала на ресорния подуправител в БНБ за ситуацията в Корпоративна търговска банка, твърдят от прокуратурата. Обвинението й е за периода от май 2012 до 20 юни миналата година, когато банката бе поставена под специален надзор. Това застъпва мандатите на двама подуправители - Цветан Гунев и Румен Симеонов, като в момента и двамата са обвинеями именно заради КТБ.

Малко преди да бъде повдигнато обвинението на Велева, главният прокурор Сотир Цацаров заключи: 

Банковият надзор на практика е автономна държава в държавата.

Вчера бяха повдигнати обвинения на двама служители на одиторската компания KPMG и ръководителката на вътрешния одит в КТБ

Временните синдици в Корпоративна търговска банка са провели среща с представители на ДАНС, става ясно от първия отчет на Лазар Илиев и Росен Ангелчев, публикуван на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете. Временните синдици са открили прихващания на обща стойност 200 млн. лева, направени след отнемането на лиценза на КТБ. В регистъра са постъпили 300 искания за прихващания, но тъй като те са след 6 ноември, законодателните промени позволяват на временните синдици да ги атакуват като недействителни.

Временните синдици са започнали и работа по обявяване за нищожни на сделки, по които банката е страна. Също така е отчетено, че в банката са получени съобщения за откриване на производство по несъстоятелност срещу длъжници с големи задължения. Става дума за над 20 дела, като по някои от тях се настоява за допускане на предварителни обезпечения, включително и запори. В отчета на временните синдици в банката не се уточнява името на нито една фирма, тъй като това е банкова тайна.

От отчета става ясно, че е проведена среща с чуждестранен инвеститор във връзка с активи на КТБ. В момента се прави анализ за наемането на фирма, която има опит в разследването на банкови фалити.

От влизането на временните синдици до 2 април в банката са влезли 247 000 лева. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!